FORUM ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ ΒΟΛΟΥ

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ

Το τελευταίο διάστημα έχει έρθει στην επιφάνεια το ζήτημα της βίας στο ελληνικό Πανεπιστήμιο με αφορμή τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην ΑΣΟΕΕ. Στην συγκεκριμένη σχολή τα γεγονότα αυτά καθώς και το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί αποτελούν μέρος της καθημερινότητας. Αιτία όλων αυτών η νεολαία ΠΑΣΟΚ.
Στην ΑΣΟΕΕ η ΠΑΣΠ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό της σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά πρόκειται και για τη σχολή από την οποία προέρχεται ο γραμματέας της. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα μέλη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ στην ΑΣΟΕΕ να θεωρούν ότι η σχολή ανήκει μόνο σε αυτούς και να επιδίδονται σε τραμπουκισμούς απέναντι στα μέλη των υπόλοιπων παρατάξεων και κυρίως της ΔΑΠ που είναι το αντίπαλο δέος.
Η επιθετική αυτή στάση τους άρχισε να εμφανίζεται εντονότερα μετά τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές. Η συνέχεια της προκλητικής τους στάσης δόθηκε στις εγγράφες πρωτοετών τον περασμένο Σεπτέμβρη-Όκτώβρη. Μέλη της ΠΑΣΠ καθημερινά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των εγγραφών προκαλούσαν με λόγια ή πράξεις μέλη της ΔΑΠ ενώ οι απειλές, πολλές φορές πολύ σοβαρές, δεν σταματούσαν.

Γεγονότα που <<ξεχείλισαν το ποτήρι>>:

Η «πολιτική» παράταξη της ΠΑΣΠ έφτασε στο σημειο να εξευτελίσει κοπέλα μέλος της ΔΑΠ σε δημόσιο χώρο, αφού την χτύπησαν σήκωσαν τη φούστα της και βιντεοσκόπησαν με κινητά.
Το φαινόμενο των οργανωμένων προπηλακισμών στα μέλη της ΔΑΠ ήταν εβδομαδιαίο ενώ χαρακτηριστικά χτύπησαν χωρίς λόγο τον υπεύθυνο σχολής της ΑΣΟΕΕ αλλά και τον υπεύθυνο του μεγαλύτερου τμήματος. Όλα αυτά κατ’ εντολή του γραμματέα της ΠΑΣΠ. Η ΔΑΠ κίνουνταν σε κάθε περίπτωση στα πλαίσια της λογικής και για αυτόν το λόγο τα γεγονότα δεν είχαν πάρει καμία δημοσιότητα.
Ωστόσο το μεγαλύτερο κύμα επεισοδίων έλαβε χώρα την προηγούμενη Παρασκευή 30-10-2009 όταν μέλη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ από διάφορες σχολές της Αθήνας επιτέθηκαν με μένος εναντίον των μελών της ΔΑΠ ΑΣΟΕΕ. Η αγανάκτηση για τη συγκεκριμένη κίνηση οδήγησε στη συγκέντρωση και μελών της ΔΑΠ από άλλες σχολές στην ΑΣΟΕΕ με αποτέλεσμα να γίνει μια μεγαλύτερη συμπλοκή. Το βράδυ της ίδιας μέρας τα μέλη της ΠΑΣΠ με την συνδρομή μπράβων σε αντίποινα έσπασαν την πόρτα από γραφείο που ανήκει στην ΔΑΠ και έκλεψαν το περιεχόμενο του.
Την Δευτέρα 2-11-2009 τα μέλη της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ συγκεντρώθηκαν, εστησαν δολοφονική ενέδρα στα μέλη της ΔΑΠ. Προσπάθησαν να τους εγκλωβίσουν στη σχολή κλείνοντάς τους τις πόρτες και επιτιθέμενοι εναντίον τους με μεταλλικά μπουλόνια και με ξύλα. Οι ευθύνες για αυτό το περιστατικό βαραίνουν εκτος από τους δραστες (μέλη ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, εξωπανεπιστημιακά στοιχεία ΠΑΣΟΚ, πληρωμένοι μπράβοι) και το ίδιο το Πανεπιστήμιο με τα όργανά του που άφησε το κτήριο ελεύθερο να στηθεί η ενέδρα, συγκεκριμένα κατέβασαν το ένα από τα δυο ρολά εξόδου.
Η νεολαία ΠΑΣΟΚ όμως δεν αρκέστηκε σε αυτά. Έτσι στη Σύγκλητο που συγκλήθηκε την ίδια μέρα εκβίασε(με την παρουσία εκατό τουλάχιστον μελών της ΠΑΣΠ-τραμπούκων) ώστε να μην καταδικαστούν γενικά τα επεισόδια και η βία από όπου και αν αυτή προέρχεται αλλά στην απόφαση να αποδοκιμάζεται έμμεσα η ΔΑΠ ΑΣΟΕΕ. Στην ίδια απόφαση αναφερόταν ότι η σχολή θα παραμείνει κλειστή, ώστε να εκτονωθεί η συγκεκριμένη κατάσταση, Δευτέρα και Τρίτη. Οι ευθύνες σε αυτό το σημείο βαραίνουν και τον Πρύτανη Γρ. Πραστάκο ο οποίος άλλαξε την απόφαση της Συγκλήτου με εμφανή πρόθεση να καλύψει σε όλα τα επίπεδα την ΠΑΣΠ.
Την Τετάρτη 4-11-2009 η ΠΑΣΠ, συνεχίζοντας να παρουσιάζει το πραγματικό της πρόσωπο εμπόδισε τα μέλη της ΔΑΠ ΑΣΟΕΕ να μπούν στο χώρο της σχολής. Οργανωμένες ομάδες τραμπούκων υπό τις οδηγίες μελών της ΠΑΣΠ περίμεναν σε όλες τις εισόδους του Πανεπιστημίου και με βάση τα πολιτικά φρονήματα ενέκριναν ή απερρίπταν την πρόθεση εισόδου στους φοιτητές. Οι φοιτητές που είναι μέλη της ΔΑΠ εκδιώκονταν από τη σχολή από αυτό το πρωτοφανές <>. Αρκέστηκαν στην διανομή φυλλαδίων που περιέγραφαν τα γεγονότα εκτός της σχολής τους. Ακόμα και εκεί μέλη της ΠΑΣΠ οργανωμένα σε ομάδες πολλών ατόμων τους τραμπούκισαν και τους απομάκρυναν. Οι φοιτητές που επιθυμούσαν να περάσουν μέσα στο χώρο της ΑΣΟΕΕ περνούσαν από σωματικό έλεγχο από τους πορτιέρηδες της ΠΑΣΠ και σε όποια περίπτωση υπήρχε κάποια υποψία για διαφορετικό πολιτικό φρόνημα από το δικό τους ο φοιτητής απομακρυνόταν κατω από απειλές, υβριστικούς χαρακτηρισμούς και σε πολλές περιπτώσεις βανδαλισμούς όπως σπάσιμο κινητού τηλεφώνου.
Η ΔΑΠ ΑΣΟΕΕ σε μία ύστατη προσπάθεια για να λυθεί η κατάσταση προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους και σε επίδοση κειμένου διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και πολιτικό προιστάμενο όλων αυτών που αφήνουν φοιτητές με τη βία έξω από το χώρο του πανεπιστημίου και παραβιάζουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των φοιτητών.