FORUM ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ ΒΟΛΟΥ

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ 5ου ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ MASTER

Ένα θέμα που απασχολεί τις σχολές πενταετούς φοίτησης στην Ελλάδα είναι το θέμα της ισοτίμησης των πτυχίων με MASTER. Σύμφωνα με την συνθήκη της Μπολόνια σε όλη την Ευρώπη τα πτυχία των πανεπιστημίων είναι ισοδύναμα με MASTER. Στην Ελλάδα όμως οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας από το 2000 δεν προωθούν νομοσχέδιο που να θεσμοθετεί αυτή την αναγνώριση.
Από το 2000 η διοίκηση του Ε.Μ.Π. με απόφαση της συγκλήτου αναγνωρίζει την ισοτίμηση αυτή και εκδίδει πιστοποιητικό στους αποφοίτους του ιδρύματος που βεβαιώνει ότι είναι κάτοχοι MASTER. Επιτυγχάνεται έτσι η ακαδημαϊκή αναγνώριση του MASTER.

Τα άμεσα οφέλη της ισοτίμησης αυτής είναι η αύξηση των αποδοχών για μηχανικούς που εργάζονται για το ελληνικό δημόσιο, οι ευμενέστερες συνθήκες πρόσληψης και ανέλιξης για τους αποφοίτους και η εκπόνηση διδακτορικού χωρίς να απαιτείται τίτλος μεταπτυχιακών σπουδών.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ε.Μ.Π. την Τρίτη 1-12-2009 με επιστολή στην Υπουργό Παιδείας και δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ζητά από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου να λάβει σοβαρά υπόψη της ένα δίκαιο αίτημα του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ε.Μ.Π. και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Για να τονιστεί το εύρος της αποδοχής του αιτήματος η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΕΜΠ έχει προχωρήσει σε συλλογή υπογραφών από τους φοιτητές του ιδρύματος αλλά και από τα μέλη ΔΕΠ.

Μέχρι, τη στιγμή της αποστολής του συγκεκριμένου δελτίου τύπου έχουν συλλεχθεί 1800 υπογραφές από μέλη ΔΕΠ και φοιτητές του ιδρύματος που θα αποσταλούν προς το Υπουργείο Παιδείας και προς τη σύνοδο των πρυτάνεων που είναι προγραμματισμένη για τις 11-13 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ενέργειες (συλλογή υπογραφών και επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας με αίτημα την ισοτίμηση με MASTER) έχουν γίνει από τους φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και από τις πολυτεχνικές σχολές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη, Βόλο και Χανιά.



Από το γραφείο τύπου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ