FORUM ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ ΒΟΛΟΥ

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Δήλωση του γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ Γιώργου Παπαδομιχελάκη για ενδεχόμενη αλλαγή του ποσοστού της συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές

Να σημειώσω ότι πρόκειται για δημοσιογραφικές πληροφορίες και όχι για επίσημη θέση του υπουργείου, ως εκ τούτου οποιαδήποτε τοποθέτηση επί ενός ανύπαρκτου νομοσχεδίου ενέχει κινδύνους παρεξηγήσεων και παρερμηνειών. Παρά ταύτα θα ήθελα να κάνω ορισμένες επισημάνσεις:

* Αν και το πρόβλημα που προσπαθεί να επιλύσει, είναι η μειωμένη προσέλευση των φοιτητών στις εκλογικές διαδικασίες, το οξύνει ακόμη περισσότερο δημιουργώντας επιπλέον κίνητρα σε αυτούς, που δεν έβλεπαν και δεν βλέπουν με καλό μάτι την παρέμβαση των φοιτητών στα όργανα του πανεπιστημίου, ώστε με διαφόρους τρόπους (απειλές, βίαια επεισόδια κτλ) να περιορίζουν ολοένα και πιο πολύ την φοιτητική συμμετοχή.
* Επίσης ανακύπτουν και διαδικαστικά ζητήματα όπως το ποια θα είναι η βάση της συμμετοχής που θα εξασφαλίζει το 40%; Ποιο θα είναι το μέτρο βάσει του οποίου θα μειώνεται η συμμετοχή;
* Το συμπέρασμα ότι η φοιτητική συμμετοχή είναι περιορισμένη, είναι αυτό καθαυτό ελεγχόμενο, καθώς όλοι θυμόμαστε υπό πιο καθεστώς βίας και τρομοκρατίας (κουκουλοφόροι με βόμβες μολότωφ έκαιγαν τις κάλπες, προπηλάκιζαν φοιτητές κτλ) προσέρχονταν οι φοιτητές να ψηφίσουν.
* Ως ένα βαθμό, η καθολική συμμετοχή των φοιτητών αποτελεί και ένα είδος αναχώματος στα πάσης φύσεως συμφέροντα, που αναπτύσσονται στους χώρους των καθηγητών (ερευνητικά προγράμματα, κρίσεις κτλ) και που λόγω του μεγέθους του εκλεκτορικού τους σώματος, ευνοούν την ύπαρξη συναλλαγών.
* Αντίθετα,η καθολική ψήφος των φοιτητών δυσκολεύει σε τέτοιο βαθμό την συναλλαγή, που την καθιστά ασύμφορη για τον εκάστοτε υποψήφιο. Καθώς είναι αδύνατο να εξαγοράσει την ψήφο εκατοντάδων ίσως και χιλιάδων φοιτητών. Αυτό καθίσταται εφικτό μόνο εάν τεχνητά μειώσουμε την συμμετοχή, αποτρέποντας τους φοιτητές από το να προσέλθουν στις κάλπες με την δημιουργία διάφορών προβλημάτων (βίαια επεισόδια, αλλαγές στις ημερομηνίες κτλ).
* Η δημιουργία και η διασφάλιση των απαιτούμενων συνθηκών που θα οδηγήσουν στην αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογικές διαδικασίες, είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για την εξασφάλιση υγειών διαδικασιών στα πανεπιστήμια. Επιγραμματικά αναφέρω την αναγκαιότητα για δημοσιότητα(ως προς την ημερομηνία των εκλογών, τις υποψηφιότητες, το πρόγραμμα τους κτλ) και την μη ύπαρξη κλίματος τρομοκρατίας από διάφορες υποκινούμενες ομάδες.